Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Нед03032024

Last update

Директорът на ДГ „Първи юни“ – Ваня Христова, педагози и деца от детската градина подариха на 29 февруари на кмета на общината д-р Емил Кабаиванов, на заместник-кметовете, секретаря и служители от администрацията ръчно изработени мартенички с индивидуални послания.
По стародавна българска традиция в навечерието на празника малчуганите, които закичиха кмета с червено-бяла усукана нишка – символ на пролетта, пожелаха здрава и успешна година.
Ден по-рано педагози от ДГ „Зорница“ подариха на ръководството на Карлово изработени от тях първомартенски сувенири.

Община Карлово започва поетапно залесяване на зелени площи, паркове и междублокови пространства.

На 1 март в западната част на парк „Здраве“ заместник-кметовете Антон Минев и Рустем Мурад, секретарят Стефан Стефанов, служители от отдел „Екология“ и членове на Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта /ОКСВМ/ засадиха фиданки от широколистния вид „Ликвидамбър“. „ОКСВМ е гласът на младите, отразявайки грижата и ангажимента си към тях.

Доказваме го за пореден път с нашата дейност и аз, като председател на съвета давам заявка, че ще продължим – чрез събитията, които инициираме и в които се включваме, да променяме облика на града. Ще подпомагаме както събитията от Културния календар на Общината, така и сфери като спорта, младежките дейности, екологията, образованието и туризма. Призовавам всички млади хора да следят социалните ни профили и да се включват в нашите срещи и проекти.“, каза председателят на ОКСВМ – Стефан Златинов.

Залесяването в парк „Здраве“ продължава на 2 март.

Специалисти извършват оглед на всички зелени площи за фитосанитарното състояние на съществуващата растителност. Предстои да бъде направена преценка за необходимостта от залесяване с нови дръвчета с цел обогатяване на зелената система.

Баба Марта посрещна ръководството на Община Карлово, служителите и граждани в началото на работния ден на 1 март.
Тя им върза мартенички и ги 
закичи със здравец.
Пожела здраве, берекет и успехи през цялата година.
Членове на сдружение „Любен Каравелов“ от с. Каравелово подариха тематични, ръчно изработени украси, които ще красят работните кабинети до края на месеца.
В червено-бяла премяна украсиха централната част на Карлово младежи и деца от Младежкия информационен център, Общинския консултативен съвет по въпросите на младежта и карловските училища. Инициативата е осъществена с подкрепата на дамите от Дамски клуб "Розова долина" осигурили плат и прежда за украсата.
Последно променена в Петък, 01 Март 2024 15:52
За втори път Професионална гимназия " Ген.Вл.Заимов " бе номинирана от фондация " Център за безопасност и здраве при работа" за участие в "Годишни национални награди по безопасност и здраве при работа- 2023 г."
За втори път училището печели награда в категорията "Големи предприятия с над 250 заети лица" група 3. - второ място. Церемонията бе почетена от министъра на Труда и социалната политика г- жа Иванка Шалапатова.
"Щастливи сме, че за пореден път сме забелязани и отличени в старанието си по осигуряване на здравословна и безопасна среда за учениците, учителите и служителите в нашето училище", заявиха от ръкководството на учебното заведение.
На 2 и 3-ти март в гр. Карлово ще се проведе Х Национален конкурс за
млади изпълнители „Песенна палитра“. В Конкурсната програма участниците
ще се състезават в две песенни категории: „Песен на български език“ и
„Фолклор и песен на фолклорна основа“.
Конкурсът се организира от Община Карлово, СНЦ „Арт палитра“ и Военен клуб
– Карлово.
НК „Песенна палитра“ е включен в Културния календар на Министерство
на културата.
 
 
 
 
 
 
Последно променена в Понеделник, 26 Февруари 2024 09:36
ЕКОПАК България дари автоматичен дефибрилатор на Община Карлово
 
ЕКОПАК България подари на гражданите на община Карлово един автоматичен дефибрилатор за животоспасяваща първа помощ при внезапен сърдечен арест. Дарението получиха кметът д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров. Уредът ще бъдат поставен на автогарата в гр. Карлово,  на  общодостъпно място, така че да бъде от полза в случай на нужда и да може да помага за спасяване на човешки животи, съобщи кметът. Паралелно с дарението 12 служители от Общинската администрация преминаха специализирано обучение за работа с уреда и оказване на първа помощ.
Община Карлово участва в  първото издание на кампанията „Градска рециклиада”, организирана от ЕКОПАК България съвместно с 14 общини. „Във връзка с инициативата призовахме жителите и гостите на населените места да изхвърлят отпадъците от опаковки в жълтите контейнери, да предават пластмасовите си и алуминиеви  отпадъци от опаковки на специално обособените пунктове или да участват в тематичните кампании-състезания между учебни заведения, детски градини и обществени институции“, съобщи Милена Ковачева – началник отдел „Екология, управление на отпадъците, природни ресурси и гори“ в Община Карлово. 
Община Карлово постигна най-високото номинално увеличение от близо 10 тона разделно събрани отпадъци, или 138% повече от събраното през март-декември 2022 г., отчетоха от ЕКОПАК България. Това е поводът фирмата да дари автоматичния дефибрилатор. Всяка година в Европа от внезапен сърдечен арест загиват над 400 000 души - повече от 1000 човека всеки ден. Автоматичният дефибрилатор е уред, създаден, за да може всеки случаен гражданин, който стане свидетел на внезапен сърдечен арест, да оказва животоспасяваща първа помощ.
 
Източник/Община Карлово 
Общината започва физически проверки на място за реално извършваната дейност на 25-те читалища в Карлово и населените места. Това обяви заместник-кметът Данка Люртова по време на годишното заседание на Комисията за разпределяне на субсидията от Министерството на културата, състояло се на 22 февруари.
„Със заместник-кметът Антон Минев установихме много нередности. Една от тях е, че се отдават помещения под наем в читалищните сгради без представени договори в отдел „Общинска собственост“, а някои от сключените договори не отговарят на Закона за общинска собственост. Даваме срок през м. март всички да представят договорите си за наеми. Време е председателите и секретарите на читалищата да разберат, че сградите не са тяхна или на кметовете собственост, а на общината. Друго нарушение е, че на места се извършват ремонти без предварително решение на Общинския съвет. Много слабо е кандидатстването по проекти и от страна на читалищата, и от страна на библиотеките… Ще бъдем безкомпромисни към всички нарушения, които констатираме при проверките.“, подчерта Данка Люртова. Тя съобщи, че с Антон Минев вече ще присъстват на всички заседания на Комисията, включваща по един законен представител на всяко читалище и един служител от общинската администрация.
Читалищните ръководства трябва да подават данъчни декларации за приходите от наем и съответно – да плащат дължимия налог. Извършването на частичен или основен ремонт в сградите задължително трябва да се съгласува предварително с техния собственик – Община Карлово. Незаконно е да бъдат връщани заявления за членство в читалищата отстрана на техните ръководства, бе категоричен Антон Минев. Според него Общината ще продължава да стимулира участието на самодейните колективи във всякакъв вид празници.
Да бъде запазено досегашното разпределение на 52-те субсидирани щатни бройки до оповестяване на резултатите от проверките, а бъдещите отчети да станат публични, бе решено на заседанието.

ПГЖПТ „Христо Смирненски“ Карлово спечели проект за изграждането на физкултурен салон. Гимназията съществува от 62 години и до сега не е имала спортно съоръжение. Проектът е одобрен от МОН по Програмата за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 – 2027 г.

„Честито на всички колеги и ученици от ПГЖПТ “ Христо Смирненски“.

Нашето проектно предложение за изграждане на физкултурен салон е единственото държавно училище в Пловдивска област. Разработихме техническия проект с разрешение за строеж. Благодарим а проектантите и а община Карлово за бързото съдействие при съгласуване на процедурите. Струваха си близо 2 – годишните усилия! Сбъднахме една мечта на поколения възпитаници на училището, съобщи за ПБ Новинар директорът на училището Стефан Филчев.

Стойността на одобреното финансиране е 1 498 000 лв.

„Разработват се проекти и за саниране на три от корпусите на училището, както и за цялостен ремонт на учебните работилници“, добави още директорът.

 22-годишният сопотненец грабна второто място в категория 61 кг. на Европейското първенство, което се проведе преди дни в София.
Иван е състезател на националния отбор по вдигане на тежести, тренира в клуб 
„Самсон“ в родния си град, а негов треньор е баща му-Петко Димов.
От свое име и от името на цялата общинска администрация кметът благодари на младия шампион за радостта и гордостта, които е носил и носи на съгражданите си. „Винаги в мое лице и това на екипа ми ще имате моята подкрепа, и финансова, и морална. Ще опитаме да решим проблема със сградния фонд, защото знам ,че тренирате в лоши условия. За мен като кмет на община Сопот е изключителна чест и привилегия да посрещна и състезателя, и треньора.
През 
юни месец очакваме и олимпийски шампион“, обърна се към Петко и Иван Димови кметът. 
„Искам да благодаря лично на Вас и на всички от Вашия екип за подкрепата, която ни оказвате не само на нас, а на всички спортисти в Сопот. Да сме здрави и да покажем това, което можем“,каза Иван Димов.
Димов младши е спечелил медала след оспорвана надпревара с опонентите си и с травма в коляното, която е получил 20 дни преди Европейското състезание, разказа треньорът. Иван Димов е носител на бронзов медал от миналогодишното Европейско първенство, а през 2022 г.
стана европейски шампион по вдигане на тежести.
Последно променена в Сряда, 21 Февруари 2024 17:23

Гана Ефтимова от с. Войнягово навърши 100 години. За да я поздравят по случай юбилея в дома й се събраха нейните близки и приятели, а тя ги посрещна в добро здраве. Заместник-кметът Антон Минев честити годишнината на дълголетната жена и връчи поздравителен адрес, торта и подарък от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов

Кметът на Войнягово Тодор Танковски и жители на селото също поздравиха юбилярката, която вече се радва на праправнуче.

Гана Ефтимова от карловското село Войнягово отпразнува 100 години

 

Гана Ефтимова от с. Войнягово навърши 100 години. За да я поздравят по случай юбилея в дома й се събраха нейните близки и приятели, а тя ги посрещна в добро здраве. Заместник-кметът Антон Минев честити годишнината на дълголетната жена и връчи поздравителен адрес, торта и подарък от името на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов

Кметът на Войнягово Тодор Танковски и жители на селото също поздравиха юбилярката, която вече се радва на праправнуче.

 

 

Последно променена в Четвъртък, 22 Февруари 2024 12:15
Страница 1 от 515