Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Административният съд реши: Осъжда Николай Новаков в полза на община Сопот
Понеделник, 08 Юли 2024 14:49

Административният съд реши: Осъжда Николай Новаков в полза на община Сопот Избрана

Оценете
(0 гласа)
С решение 6117 от 08.07.2024 г.
Административен съд - Пловдив ОТХВЪРЛЯ жалбата на бившия заместник-кмет Николай Новаков срещу Община Сопот за отказан достъп до обществена информация!
ОСЪЖДА Новаков да заплати 1000 лв. разноски по делото. 
Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Съдът счита, че исканата от бившия заместник-кмет информация не е обществена и касае конкретен недвижим имот - собственост на трето лице. Друг е въпросът, че в случая информацията, която заявителят е поискал, не е създадена от Кмета на община Сопот, а от Министъра на Земеделието и храните. 
Според съда решението на Община Сопот за отказ до обществена информация е валиден и законосъобразен административен акт.
Бившият заместник-кмет не спира да пише заявления за достъп до обществена информация до Общината, като броят им вече е 9 за около 2 месеца, своевременно са образувани и 3 дела, като настоящото решение е по едно от тях.
В отговора на жалбата на Новаков до съда Община Сопот е изложила освен мотивите за отказ и наличието на злоупотреба с право от страна на бившият заместник-кмет. Очевидно е преследването на лични интереси, политически цели и материално облагодетелстване. Новаков публикува получената информация избирателно и по недостоверен начин в групата си (“За Сопот без цензура”) и в социалната мрежа (Facebook.com). Целта е да се уронва името на кмета и Общината и да се манипулира общественото мнение.
Прочетена 141 пъти