Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт06252024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Богдана Калъчева с трета награда в Национален поетичен конкурс
Петък, 03 Ноември 2023 22:35

Богдана Калъчева с трета награда в Национален поетичен конкурс Избрана

Оценете
(4 гласа)

Тази вечер се състоя официалната церемония по награждаването на отличените творци в Националния поетичен конкурс „Майко моя, моя Богородице“, организиран от от СНЦ „Алфа Криейтив Тийм“ по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково. Събитието се организира за трета поред година и събира писатели и приятели на перото от цялата страна.

Церемонията се състоя в Театър „Иван Димов“ – Хасково, а сред отличените беше и карловската писателка Богдана Калъчева, която зае третото място в конкурса. На второ място се нареди Яна Монева, а на първо – Кръстьо Раленков.

Творбите, включени в конкурса, са оценявани от жури в състав: Валентина Радинска – председател, и членове: Валери Станков и Аксиния Михайлова.

Това е трета литературна награда за авторката през тази година, след като през януари грабна второто място в ежегодния Национален литературен конкурс за учители на ПХГ "Дамян Дамянов" - гр. Сливен, а през октомври получи поощрение от Националния поетичен конкурс "Нова Загора 2023".

Стихотворението, отличено с трета награда в конкурса "Майко моя, моя Богородице" и самата награда, авторка посвещава на своята майка, дългогодишната карловска учителка Весела Балтова. В такива моменти дори словото е безмълвно по своему, остава просто звук от откъсната емоция, отекнал в нас, превзел сетивата ни. И една тишина… Тишина, изпълнена с обич, а силата на емоциите слага сърцето на колене и то мълчаливо свежда глава в дълбока и тиха усмивка… За мама!

*
Винаги е рано да те няма.

Толкова остава за обичане.

Твоите цветя увяхват, мамо.

Жизненост от теб ли са извличали?

В чужди клони вече е загнездил

гълъбът, отраснал под прозореца.

Слабия заставят да изчезне –

знаеш ги пернатите злосторници.

Всичките сервизи потъмняха.

Златната им нишка поизлющи се.

Други хора сякаш че ядяха

гозби в тях. И нищо не е същото.

Грижи утаиха мъка в дните,

чашите за вино натежаха ни.

Тесните пътеки от сълзите

бръчици в лицата издълбаха ни.

 

Винаги за липсите е рано.

Липсваш ти. И всичко друго, мамо.Зоя Станкова

 

Прочетена 1176 пъти