Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Пет07192024

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Дефиле на народни носии от нашия край под надслов „Цветът на Подбалкана“ се проведе вчера в Етнографски и занаятчийски еснафъ“ в Сопот.
Събота, 06 Юли 2024 12:10

Дефиле на народни носии от нашия край под надслов „Цветът на Подбалкана“ се проведе вчера в Етнографски и занаятчийски еснафъ“ в Сопот. Избрана

Оценете
(1 глас)
Пред многобройна публика самодейните състави на читалищата при селата Климент, Войнягово, Дъбене и Културно-просветното дружество на каракачаните Карлово представиха автентични носии, песни и танци.
Представители на читалищата в подробности разказаха, а самодейци демонстрираха дрехите, забрадките, накитите на жените в миналото и мъжкото облекло от преди векове.
Кметът на община Сопот Станислав Стоенчев подари на всеки състав красиви цветя, а директорът на къща-музей “Иван Вазов“ д-р Борислава Петрова им връчи грамоти.
„Горд съм, че в нашия край има такива хора като вас, които пазят, съхраняват и предават на поколенията нашите обичаи, традиции и съхраняват миналото. Предавайки ги на поколенията, вие възпитавате в обич към историята, в българщина и гордост към Родината нашите деца“, се обърна към участниците кметът.
На събитието присъстваха председателят на ОбС Сопот Нели Пенева, общински съветници, много граждани и гости от Пловдив.
Накрая всички се хванаха на голямо българско хоро.
 
 
Прочетена 234 пъти