Karlovo-News.com

Информационният сайт за Карлово и региона

Вт12052023

Last update

Back Вие сте тук:Начало РЕГИОНАЛНИ Нишки от миналото, „изплетени“ с четка от Пена Николова върху платната от новата и изложба
Събота, 21 Октомври 2023 11:04

Нишки от миналото, „изплетени“ с четка от Пена Николова върху платната от новата и изложба Избрана

Оценете
(6 гласа)
Има хора на изкуството, за които трудно се пише, тъй като са изключително деликатни в същността си и в това, което създават. Тъй като парченца от душата и късчета обич от сърцето им са вградени във всяка тяхна творба.
В комплекс „Старинно Карлово“, къща „Бухалов хан“ е подредена изложба на карловската художничка Пена Николова. Картините и, които по изключителен начин се вписват в обстановката там, ще могат да бъдат разгледани от любителите на изкуството и посетителите на комплекса в периода 18 – 23 октомври.
Творческа необятност. Емоции, изпълнени с цветове. Безкрай, събран внимателно в крайчетата на платната на талантливата художничка Пена Николова.
Светове без граници, очертани от рамките на картините. Светове, които продължават и биват дорисувани от невидимата четка, която продължава да „развива“ чувствата от платната върху сетивата ни.
 
Пена Николова предлага на обикновения човек мотиви от миналото, дъх от традициите на българина, частици от бита и историята, представени по съвременен начин, „пречупени“ през погледа на новото време.
22 спиращи дъха платна. 22 картини, носещи духа на българина в себе си. 22 мотива от България, които разтуптяват сърцето по необикновен начин.
Това е Пена Николова. Просто Тя. Безпределност.
Всяка нейна експозиция показва изящния й стил на работа, независимо дали в експресивни, реалистични, декоративни, абстрактни платна. Всичко при нея е обединено в топлината на отмерена многоцветност и светлината, която картините и излъчват.
 
 
Наскоро говорихме, че природата вдъхновява. Онези снежинки – разхвърляни глухарчета в дните, или пък топлите цветове на есента, които се размиват като в хвърлена срещу вятъра палитра. Или лъчите на слънцето, което рисува прекрасно светлосенки. Планината, дърветата, цветята, всяко „кътче“ вълшебство в очите ни – пъстро, красиво и живо, стига да сме отворили сърцата си за него.
Самата природа е извор на народно творчество, което човешкия дух вгражда в дните. Самата Пена Николова е вдъхновяващ творец, който с всяка своя творба изгражда човека отново и отново все по-различен и с все по-дълбоки „корени“ в изкуството, дните и (без)ценностите.
 
 
 
 
 
Зоя Станкова
 
 
 
 
Прочетена 457 пъти